A jó Product Owner

A_jo_Product_Owner

A Product Owner az agilis szervezetben a termék felelőse, szabad fordításban a tulajdonosa. Ahhoz, hogy előálljon és/vagy működjön a termék, a Product Ownernek rengeteg feladata van az értéklánc minden elemében. Ez az írás nem csak azt szedi össze, hogy mik ezek a teendők, hanem azt is, hogy mitől válik egy Product Owner igazán jó termék felelőssé.

Vízió alkotás és validálás

A PO-nak meg kell fogalmaznia egy víziót a termékről/szolgáltatásról (továbbiakban “termék”) azáltal, hogy beazonosítja a célcsoportot, az igényeiket és arra próbál meg választ találni, hogy ezeket hogyan szeretné kielégíteni. Ehhez ismernie kell a piacot, a valós és látens igényeket, a versenytársakat és a stakeholderek igényeit, vágyait is. Ahhoz, hogy a felsorolt tényezők előálljanak, szükséges elvégezni egy piackutatást, trendelemzést, versenytárs elemzést és stakeholder elemzést is. Ezek elvégzése nem feltétlenül a PO feladata, azonban mindenképpen elő kell segítenie, hogy előállítsa a szervezet, amelyben dolgozik. Amíg a vízióba leírt igények nem validáltak, addig hipotézisekről beszélünk, amelyre alapozni a későbbi fejlesztést nagyon kockázatos döntés. Hipotézis validációhoz használható az Elevator pitch, amely egy 1 perces, jól megfogalmazott és lényegre törő bemutatása a terméknek. 

A pitch-et előadva a célcsoport tagjainak visszajelzést gyűjthet a PO, hogy mennyire értékes a termék és kielégíti-e a későbbi felhasználók vélt és valós igényeit.
A vízió megfogalmazása mellett a Product Owner feladata felmérni, hogy milyen erőforrások szükségesek a termék tervezése, előállítása és üzemeltetése során, amelyhez remek sorvezetőt biztosít Alexander Osterwalder Business Model Canvas-a. 

Emellett a PO-nak vizsgálnia kell, hogy a termék mennyire illik bele a vállalati stratégiába, illetve összhangban van-e a jelenlegi és jövőbeli termékportfólió stratégiával. Ezzel a vizsgálattal megelőzhető, hogy a termék véletlenül kannibalizálja a vállalat más szolgáltatásait.

A vízió alkotás a PO egyik legfontosabb tevékenysége is egyben, ugyanis folyamatosan vizsgálnia kell, hogy a vízió szolgálja-e az üzleti értékteremtés maximalizálását, és ez alapján kell alakítania a termékjellemzőket, meghatároznia a célcsoportot(kat).

5 szintű tervezés

A Product Owner tevékenysége nem áll meg a vízió alkotásnál, ugyanis az ő felelőssége (de nem kizárólagos feladata), hogy a kisebb részekre lebontott feladatlista is előálljon, amelyet a fejlesztői csapat már kellő biztonsággal el tud kezdeni megvalósítani. 

Ehhez érdemes az 5 szintű agile tervezést használni, amelyről egy másik blogbejegyzésben már írtunk korábban: https://scrummastersuli.com/2019/08/28/az-agile-5-szintu-tervezese/

Product Owner feladatai a termék megvalósítása és piaci performanciájának alakítása közben

Amíg a csapat a megvalósításon dolgozik, addig sem pihenhet a Product Owner. Amellett, hogy a backlog refinement és sprint planning eseményeken be kell mutatnia a csapatnak a következő sprint(ek) várható tartalmát, folyamatosan együtt kell gondolkoznia a csapattal azon, hogy pontosan milyen funkciók kerüljenek be a sprint backlogba. A stakeholderekkel és felhasználókkal is folyamatosan tartania kell a kapcsolatot a külsős demók mellett. 

A PO-nak be kell szereznie azokat az információkat, amelyek segítenek a megvalósítás közben is a legnagyobb üzleti értéket kihozni a termékből/szolgáltatásból. A visszajelzéseket be kell építenie a backlogba, és folyamatosan arra kell törekednie, hogy a termék piaci performanciája a lehető legjobb legyen. 

Ez utóbbi eléréséhez a PO-nak ismernie kell, hogy a termék pontosan hol helyezkedik el a termék életciklusban, illetve a BCG mátrixban. Más marketing, fejlesztési és sales stratégiát kell folytatni akkor, amikor pl. a terméket elkezdik a korai elfogadók használni és visszajelzéseik beépítésével elérhető a vágyott többség, vagy amikor már a “kutyák” fázisba kerül a termék, és csak a lemaradókat lehet bevonzani. Ez utóbbi esetben érdemes lehet kivezetni a terméket a portfólióból, vagy leválasztani és továbbfejleszteni azokat az elemeket, amikkel elérhető egy újabb felfutó ciklus.

rogers_gorbe

A PO-nak folyamatosan monitoroznia kell a terméket, hogy minden funkcióra szükség van-e még, vagy nyugodtan ki lehet vezetni elemeket a feature listából. A felhasználóknak sokszor az egyszerűbb megoldások teremtenek nagyobb értéket (lásd. Microsoft Excel több ezer nem használt funkciója versus Google Spreadsheet kevés, de sokat használt funkció halmaza). Hogy melyik a helyes, azt mindig az adott termékhez kapcsolódó stratégiából kell levezetni. Nincs “egy igaz út”, ebben a kérdésben sem.

Amennyiben több csapat dolgozik ugyanazon projekt két különálló részén, a PO-nak tartania kell a kapcsolatot a másik csapat PO-jával (illetve a Chief Product Ownerrel, amennyiben van), együtt kell gondolkozniuk a teljes termékportfóliió üzleti értékének maximalizálásán és feltárni a további integrációs pontokat a megoldások között.

Miután “elkészült” a termék (ilyen ideális állapot nem létezik, mert mindig lehet egy-egy funkción javítani, változtatni) és akár átadásra is sor került, a Product Owner feladata a megjelenő support igények, bugok gyűjtése, szelektálása, értékelése, priorizálása és megvalósításának beépítése a következő sprintekbe.

A felsorolt tevékenységek listája nem teljes körű. Ezek azok a pontok, amelyek szervezettől és projekttől függetlenül minden helyzetben segítenek tartani az irányt. Feltéve, hogy van ilyen kijelölve.

A jó PO-t jellemző személyes tulajdonságok

Milyen személyiségnek kell lennie egy jó Product Ownernek, milyen tulajdonságokkal rendelkezzen?

Először is elengedhetetlen, hogy megbízható és felelősségteljes legyen. Ahhoz, hogy a munkafolyamat bármely fázisában, a termék életciklusának bármely pontján megfelelően tudja képviselni a terméket, határozott, karizmatikus személyiséget kell keresnünk. Proaktív hozzáállása hozzásegíti ahhoz, hogy folyamatosan keresse az üzleti érték maximalizálásának módját, amely hozzájárul a termék sikerességéhez.
A kreativitás, a stakeholderekkel és felhasználókkal történő asszertív kommunikáció elengedhetetlen tulajdonságok.
Az ötletek begyűjtése után a PO analitikus képessége és rendszerszemlélete segít megfelelő követelményeket írni. Ugyanez segíti abban, hogy  el tudja helyezni a terméket az adott üzleti környezetben.

A PO-nak pontosan ismernie kell a környezetet, amelyben a termék létrejön. Értenie kell az üzlet nyelvén és tudnia kell, hogy a stakeholdereket milyen motivációk mozgatják. Bár nem elvárás, de jó, ha a projekt megvalósításához használt technológiához valamilyen szinten ért, de legalább átlátja a fontosabb összefüggéseket (szoftver/hardver fejlesztés, kutatói ismeretek és módszertanok, stb). A Product Ownernek agile szereplőként mélyrehatóan ismernie kell a módszertant, és készség szinten tudnia kell alkalmazni az agile PO-t támogató eszközeit (product vision, roadmap, release map, epic szintű backlog, user storyk, backlog itemek, üzleti logikai folyamatábra, business model canvas, elevator pitch). A backlog karbantartásához pedig ismernie kell pár becslési, illetve priorizálási technikát is.

És a legfontosabb: a PO mindezen tulajdonságai ellenére akkor és csak akkor! képes kifejteni a maximális hatást, ha rendelkezik a szükséges felhatalmazással és döntési jogkörökkel a termék sorsa és irányítása felett!

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal!

Megosztás itt: facebook
Share on Facebook
Megosztás itt: twitter
Share on Twitter
Megosztás itt: linkedin
Share on Linkdin
Megosztás itt: pinterest
Share on Pinterest

Mi vagyunk Magyarország egyetlen 20 napos intenzív PO Sulija. Tanulj velünk! Train hard, fight easy!

KI IS AZ A PRODUCT OWNER?

A Product Owner a termék piaci performanciájának felelőse.

SOCIAL MEDIA
ELÉRHETŐSÉG
CÍMÜNK
Budapest, 1056, Irányi u. 3

(A képzés helye változhat)