Agile Team Fit

Agile_Team_Fit

Arra kerestük a választ, hogy hogyan tudnánk támogatni egy gyors, semleges és hatékony eszközzel az Agile módszertanba illeszkedő emberek szűrését, kiválasztását.

Első lépésben kerestük azokat az általános érvényű trendeket a már velünk dolgozó kollégák körében, akikkel egyértelmű, hogy a Scrum Mastereink szeretnek együtt dolgozni, és azt gondolják róluk, hogy egy Agile környezetbe illeszkedő vagy illeszthető emberek.

Nyugodt lélekkel bíztuk a Scrum Masterekre ennek a megítélését, hiszen addigra már fél éve folyamatos és intenzív módszertani képzésben részesültek. A képzés során havonta legalább kétszer vizsgáztak, valamint folyamatosan működtetniük és fejleszteniük is kellett az Agile teameket a saját dedikált csapataiknál.

A szervezethez dedikált Agile coach több mint 10 éves tapasztalattal folyamatosan monitorozta, hogy a Scrum Masterek illetve az Agile teamek hogyan fejlődnek.

Így tudtuk elérni, hogy a Scrum Mastereknek az egyének és a módszertan kiváló ismerete mellett olyan tudásuk legyen, ami alkalmas arra, hogy meg tudják ítélni valakiről, hogy egy Agile teambe illeszthető-e vagy sem.

Minta Kiválasztása

Minden Scrum Masternek ki kellett választani a saját csapatából extrém eseteket, akik:

A – extrém módon jól érzik magukat egy Agile környezetben, és kiválóan illeszkednek egy ilyen módszertani közegbe

B – teljesen egyértelműen látszik róluk, hogy nagyon messze vannak attól, hogy valaha ők egy Agile közeget hosszútávon elviseljenek, vagy rombolás nélkül nélkül tudjanak benne működni.

Hipotézis Vizsgálat

Az így kapott 25 fős mintán elvégeztük az Innermetrix tesztet.
Hogy a lehető legteljesebb képet kapjuk, a mintában megvizsgáltuk a Scrum Mastereket, a stratégiai menedzsmentet és az egyes területek igazgatóit is.
A sokaság beható ismeretével megfogalmaztuk az elvárásainkat, amelyeket az IMX riportból feltételeztük, hogy trendként tudtunk majd értékelni.
Ezek után egy kontroll csoporton futtattuk még a tesztet, és az derült ki némi hangolás után, hogy van egy olyan IMX reportunk, ami normális esetben (egészséges felnőtt ember) meg tudja mondani valakiről, hogy az illető egy Agilis környezetben:

-kiválóan fogja érezni magát egy Agile környezetben, ezzel potenciálisan a maximumot nyújtva
-hosszú távon illeszkedik egy Agile környezetbe, és kiégés nélkül képes létezni
-elviseli a közeget, de passzívan keresni fogja a neki jobban illeszkedőt
-egyáltalán nem illeszthető be egy Agile szervezetbe

Azok esetében, akik csak elviselik az agile közeget, az IMX riport azt is megmutatta, hogy mik azok a dimenziói a személyiségének, amik nincsenek messze egy Agile Team Fit mixtől, és így érdemes az illetőt coachinggal támogatni, mert nagy valószínűséggel elérhető nála az Agile Team Fit állapot.

Mindig az üzlet dönt.

Az IMX riportok nem helyettesítik az üzleti döntést!

A riportok azt mutatják meg az üzleti döntéshozóknak, hogy várhatóan milyen nehézségekkel kell majd megküzdeniük ahhoz, hogy a szervezeti tranzíció céljaihoz legjobban illeszkedő emberekkel tudja az állományt feltölteni, a kollégákat és jelölteket miként lehet idejekorán és gazdaságosan megszűrni.
Az Agile Team Fit embereknél, az IMX riportok arra is alkalmasak, hogy megmutassa melyek azok a pozitív tulajdonságok az egyénekben amelyeket a vezetőiknek őrizni és erősíteni kell annak érdekében, hogy az illető hosszútávon Agile Team Fit maradhasson, személyiségének pozitív elemei másokra is hasonló hatással legyenek.

Scrum Master Report

A Scrum Masterek képzésében nem csak a tudásukat fejlesztettük, hanem a személyiség jegyeikre is odafigyeltünk.
Összeírtuk hogy mik azok a jellemzők akár személyiségére, viselkedés-jegyeikre, skillset-jére, és kompetenciáira vonatkozóan, amik egy kiváló Scrum Masterre jellemzőek. Vizsgáltuk, hogy az általunk kiválónak tartott és jól működő Scrum Masterek vajon mások szerint is kiválóak-e, vagy mi értékeltük túl a saját tudásunkat.

Miután meggyőződtünk róla, hogy a piacon gondolkodás nélkül bárki a felvenné őket, visszaigazolva láttuk, hogy értékesek. 
Az IMX teszt után pedig láttuk, hogy Scrum Mastereink teljesen jól fedik az előzetesen felállított elképzeléseinket. Innentől már csak az volt a kérdés, hogy rá tudjuk-e hangolni az IMX riportot ezekre az elemekre.

Az eredeti elképzeléseink mellett találtunk két új dimenziót is. Sőt, ez a kettő valójában sokkal meghatározóbb egy potenciálisan kiváló Scrum Master esetében, mint amire eredetileg számítottunk. 
A két dimenzió együttállása: Altruizmus és Harmóinára való törekvés. Ezentúl AH faktor.

Az AH faktor nélküli Scrum Masterek tudnak kellően jók lenni, a módszertant irányban fogják tudni tartani, de nehezen fogják a csapatokat a hiperproduktivitás irányába terelni. A hiperproduktivitás eléréséhez az AH faktor kell, ami nem tanulható, és csak nehezen fejleszthető.
Ennek a két értéknek kimagaslónak kell lenni egy Scrum Masternel az összes többi értékéhez képest.

Ez nem csak azt jelenti, hogy egy nominális küszöb felett kell legyenek az AH faktor értékei, hanem az összes többi belső értékéhez képest is az AH-nak kimagaslónak kell lennie. Ha ez adott valakiben, akkor az illető minden különösebb stressz nélkül lesz képes hosszútávon kiválóan működni, mint Scrum Master.
Egy tapasztalt és AH faktorral is rendelkező Scrum Master egy csapatnak a hatékonyságát többször is képes jelentősen emelni, feltéve, hogy a csapat Agile Team Fit kollégákból áll, és a szervezeti is követi a módszertant.

Agile Leadership Report

A leadership tekintetében azt kellett vizsgálnunk, hogy milyen személyiségjegyekkel, milyen attitűddel kell rendelkezzen egy vezető ahhoz, hogy egy Agilis környezetet tudjon létrehozni és azt működtetni.

Szét kell választani a tranzíciós feladatokhoz illeszkedő és a szervezet Agile módszertani megszilárdítása és működtetése szakaszában megkövetelt mintákat. 
A piaci kihívásokra újabb és újabb tranzíciós törekvések adnak választ. Így egy Agile szervezet vezetőségére extra nehéz feladat hárul, hiszen két szerepet kell rendszeresen váltogatnia: tranzíciós és megszilárdító.

Az volt a feltételezésünk, hogy nem kell egy vezetőnek Agile Team Fitnek lennie ahhoz, hogy Agile környezetet tudjon maga körül létrehozni.
Neki abban kell jónak lennie, hogy kiválassza (vagy segítsen kiválasztani) azokat, akik Agile Team Fitek, és létrehozzon egy olyan környezetet és szervezeti kultúrát, ahol az ATF kollégák potenciálja érvényesülni tud.
Miután és miközben ezt létrehozta, alakítja, az Agile vezetőnek tudnia kell bízni az emberekben, hogy az így alakított környezetben folyamatosan növekvő hatékonysággal fognak majd dolgozni.

Egy erőteljes bizalommal, delegáló képességgel bíró és a meglévő viszonyok stratégiai célokat szolgáló felbontására képes vezetőre van szükség ahhoz, hogy Agile környezetet tudjon létrehozni. Ez az elvárás szembe megy az ATF tulajdonságaival.
Kiemelten fontos faktor, hogy annak a vezetőnek, aki egy Agile környezetet szeretne létrehozni, komoly belső ellenállással is meg kell küzdenie, és ha kell, el kell távolítsa az ellenállókat a szervezetből.
Végső soron egy teljes paradigmaváltást kell tudjon végigcsinálni.

A következő kihívás, hogy aki képes paradigmaváltást végigcsinálni, ismerje is fel, amikor már nem kell további radikális változásokat kezdeményezni, és elengedheti a szervezetet az önálló és folyamatos fejlődés útján.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal!

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Mi vagyunk Magyarország egyetlen 20 napos intenzív PO Sulija. Tanulj velünk! Train hard, fight easy!

KI IS AZ A PRODUCT OWNER?

A Product Owner a termék piaci performanciájának felelőse.

SOCIAL MEDIA
ELÉRHETŐSÉG
CÍMÜNK
Budapest, 1056, Irányi u. 3

(A képzés helye változhat)